Koffein

Koffein är en mild, naturlig stimulant som återfinns i flera växter. Det har blivit den kanske mest utbredda drogen i världen och en viktig del av många vardagsritualer. Till skillnad från många andra droger är bruk av koffeinhaltiga drycker i rimliga mängder en last med få kända bieffekter. Koffeinet har säkert räddat många liv, t.ex. ute på vägarna där trötta bilförare tack vare en kopp kaffe fått energi att hålla sig alerta ända till resans slut. I Sverige dricker vi mer kaffe än i de flesta länder och vi är således ett koffeinberoende folk trots att de växter som innehåller naturligt koffein inte finns naturligt i vår flora.

Koffein i naturlig form

Koffein intas framförallt via kaffe och det sägs att Etiopien är kaffets förlovade hemland och att människor där avnjutit den koffeinhaltiga drycken i mer än 2000 år. Från norra Afrika spred sig bruket över världen och i Sverige har vi druckit kaffe sedan 1600-talet. Till skillnad från många andra droger som finns naturligt i växter behöver inte kaffebönan bearbetas eller processas för att vi ska kunna känna effekten av koffeinet. För att förhöja smaken på kaffet har dock sofistikerade metoder utvecklats. Det är dock inte koffeinet som gör kaffe så välsmakande. Det har en väldigt bitter smak i ren form.

Koffein finns inte bara i kaffe utan även i te, då kallas det för tein. Även växterna guarana och mate innehåller detta ämne. Dessa växter har precis som kaffe gett upphov till en industri med mycket gamla rötter i flera länder. Mate är mycket populärt i Sydamerika och att te numera är väl spritt över världen vet nog de flesta. Kakao och kolanöt är andra koffeinkällor med samma uppskattade, uppiggande effekt. Att det är koffeinet som ligger bakom den stimulerande effekten och att det är den gemensamma nämnaren mellan dessa olika växter upptäcktes först på 1800-talet.

Koffein i form av vårt älskade kaffe

Koffeinets effekter på kroppen

Koffein är en psykoaktiv drog som gör oss piggare genom att stimulera centrala nervsystemet. Drogen kan även ha en vätskedrivande effekt, höja pulsen samt påverka våra tarmrörelser. Det har gjorts många tester på ämnet eftersom bruket är så utbrett. De eventuella negativa effekterna är omtvistade men det sägs att den vara riskabelt att inta stora mängder under graviditet och att koffeinet kan innebära en negativ humörpåverkan. I stora doser finns risk för hjärtklappning. De flesta ämnen är farliga i höga doser och när det gäller koffeinet brukar man säga att en dos motsvarande omkring 100 koppar kaffe kan vara dödlig.

Koffein är milt beroendeframkallande och att ”tända av” på t.ex kaffe, coca cola eller energidryck kan ge abstinens i form av huvudverk och dåligt humör. Dessa negativa effekter kan sitta i upp till två effekter. Jämfört med andra fysiskt beroende framkallande medel är abstinensen relativt mild. Det finns även ett psykiskt beroende med i bilden. Inte minst te och kaffe är en viktig del av vardagen som vi kan sakna och längta efter om möjligheten att t.ex. brygga kaffe så att köket fylls av doften eller att samlas med kollegorna runt fikat, tas ifrån oss.

Koffein spelar en stor roll i världshandeln

Koffein i form av kaffe och te sägs vara världens näst mest handlade vara efter olja. Koffeinet flyter alltså genom stora delar av mänsklighetens blodomlopp och ger oss möjlighet att påverka vår prestationsnivå och vår energi. Denna positiva effekt med få bieffekter har gett oss motiv att utveckla råvaror som kaffe och choklad till höga gourmétnivåer. Idag intas koffeinet ofta tillsammans med en annan drog – socker, för extra stark effekt. Koffeinet kan även syntetiseras och säljas i tablettform för den som bara är ute efter den uppiggande effekten.